Vad är Creditsafe?
Sedan 1997 har Creditsafe genomfört kreditupplysningar på privatpersoner och levererat företagsinformation till företag, kommuner och myndigheter.
Creditsafe är ett av Sveriges största kreditupplysningsföretag vars uppgift är att göra kreditupplysningar när man ansöker om ett lån.
Är Creditsafe en långivare?
Nej. För låntagare som är relativt nya inom låneansökningar kan det vara lätt att tro att Creditsafe är en långivare. Så är inte fallet. Creditsafe är de som utför en kreditupplysning på dig som låntagare och levererar den till långivaren. Med andra ord fungerar Creditsafe som en del av ansökningsprocessen och hjälper till i långivarens beslut om de ska bevilja dig ett lån eller inte.
En kreditupplysning från Creditsafe ger långivaren detaljerad information om din betalningshistorik, dina skulder och din ekonomiska situation. Genom att samla denna information får långivaren en bättre bild över dig och din förmåga att återbetala det lån du söker om. Detta är en helt vanlig process när man ansöker om lån. Kreditupplysningen kan också påverka hur hög ränta du får, hur lång återbetalningstiden kommer bli och andra villkor.
Hur fungerar lån med Creditsafe?
Stegen i hur det fungerar är enkla. Det börjar med att du ansöker om ett lån. När du har skickat ansökan kommer långivaren låta Creditsafe göra en kreditupplysning på dig. De hämtar då in din information och skapar ett kreditbetyg. Detta skickar de vidare till långivaren som utefter ditt betyg bedömer om du har råd att ta på dig ytterligare skuld och om du är en pålitlig låntagare. En kreditupplysning kommer att göras oavsett vilket lån du ansöker om, som privatlån, sms-lån eller andra typer av lån.
Det är viktigt att komma ihåg att inte alla långivare använder sig av Creditsafe. Det finns många fler kreditupplysningsföretag, där det vanligaste är Upplysningscentralen (UC). Därför bör du jämföra lån med Creditsafe för att vara säker på att du hittar en som använder Creditsafe för kreditupplysningar. Bästa sättet att jämföra långivare är att använda en jämförelsesida, såsom Monsars sida där du lätt kan få en lista med de långivare som använder Creditsafe.
Populära lån med Creditsafe
Det finns olika typer av lån med Creditsafe som skiljer sig åt på många vis. Vilket du bör välja beror främst på vad du planerar att göra med lånet. Ska du köpa hus? Köpa bil? Renovera köket? Investera i en ny cykel? Har du koll på nya lån med Creditsafe? Här är de mest populära lånen som långivare med Creditsafe erbjuder:
Sms-lån
Sms-lån, också kallat snabblån, är populära alternativ för dig som behöver låna snabbt och enkelt. Dessa lån innebär ofta små belopp från några hundralappar upp till tiotusentals kronor. Maxbeloppet ligger oftast på 50 000 kronor. Snabblån är precis som namnet säger, ett snabbt lån. Ansökningsprocessen är snabb, du får pengarna snabbt och du måste betala tillbaka dem snabbt. Återbetalningstiden beror på hur stor summa du lånar, men det kan sträcka sig från ett par veckor upp till ett par år.
Snabblån med Creditsafe används mest för mindre och oväntade utgifter. Säg att din arbetslaptop har gått sönder och du behöver snabbt köpa en ny. Dock har du inte råd förrän nästa lön kommer. Då kan du ta ett sms-lån nu som du sedan betalar när lönen kommer in, plus ränta.
Dock är det viktigt att tänka på att sms-lån kan bli väldigt dyra över tid eftersom räntorna är mycket högre än andra lån. Därför bör dessa lån endast tas när det är ytterst nödvändigt. De kan också vara mer fördelaktiga för dig som har god kreditvärdighet, eftersom villkoren då blir bättre.
Privatlån
Privatlån är ett annat populärt alternativ där det finns fler valmöjligheter. Till skillnad från sms-lån med Creditsafe innebär privatlån större lånebelopp och längre återbetalningstider. Du kan ofta låna mellan ett par tusenlappar upp till hundratusentals kronor. Därför riktar sig privatlån oftast till större investeringar, som att renovera hemmet, köpa en ny bil eller finansiera andra större belopp. Privatlån är inte samma som bolån och tas därför inte när du ska köpa ett hus. Återbetalningstiden sträcker sig från ett par månader upp till fem år eller mer beroende på hur mycket du lånar, samt långivarens villkor.
Den stora fördelen med privatlån är att räntan ofta är lägre än sms-lån, vilket kan vara bättre när du behöver ett större belopp som ska betalas av över en längre tid. Detta gör privatlån mycket billigare än sms-lån. Det krävs dock att du har en god kreditvärdighet och inga betalningsanmärkningar för att bli beviljad ett privatlån och för att få de bästa villkoren.
Specifika lån
Det kommer hela tiden nya lån med Creditsafe, och där finns det många långivare att välja mellan som erbjuder både sms-lån och privatlån. De har alla olika villkor och krav som kan skilja sig en del åt från varandra, och där är det viktigt att du som låntagare har koll på vad du söker efter. Här är några exempel på populära långivare med Creditsafe:
Kredio
Låna 5 000 - 75 000 kr med 33,18 % i ränta.
Högkostnadskredit: Nej
Lumify
Låna 2 000 - 70 000 kr med 109,59 % % i ränta.
Högkostnadskredit: Ja
Tomly
Låna 2 000 - 50 000 kr med 109,46 % i ränta.
Högkostnadskredit: Ja
Har du koll på ditt kreditbetyg hos Creditsafe?
Ordet ”betyg” har en tendens att lätt skrämma upp folk, men det är något som alla långivare får när de ansöker om ett lån. Det kan dock underlätta om man bättre förstår begreppet ”kreditbetyg” och vad det innebär i ansökningsprocessen. I Sverige finns det många olika kreditupplysningsföretag, och Creditsafe är ett av dem. När du ansöker om ett lån så kommer långivaren att be kreditupplysningsföretaget, såsom Creditsafe, att göra en kreditupplysning på dig. Creditsafe hämtar då in din information och använder en skala för att betygsätta din kreditvärdighet.
För privatpersoner kan en kreditupplysning från Creditsafe vara ett bra sätt att förstå sin egen kreditvärdighet. Det ger dig chansen att förbereda dig på vad en långivare kan komma att se. Därför ska du se det som en fördel att hålla koll på din egen kreditupplysning för att undvika eventuella överraskningar när du ansöker om lån.
Vad som ingår i kreditbetyget
Kreditbetyget är i korthet en bedömning på din kreditvärdighet, alltså hur stor risk långivare anser att det innebär att låna ut pengar till dig.
Ditt kreditbetyg baseras på olika faktorer, såsom:
Inkomst
Fasta utgifter
Nuvarande skulder
Betalningsanmärkningar
Livssituation
Högt kreditbetyg
Ett högre kreditbetyg innebär att långivaren ser dig som en mindre risk att låna pengar till. Kreditbetyget är därför avgörande i frågan om du kommer att bli beviljad lånet eller inte. Ett bra kreditbetyg kan dessutom ge dig fördelar och bättre lånevillkor. Det inkluderar lägre räntor, större lånebelopp och längre återbetalningstid.
Lågt kreditbetyg
Ett lägre betyg betyder att du innebär en högre risk och att din återbetalningsförmåga inte är god. Med ett lågt kreditbetyg kan villkoren bli sämre i form av högre räntor och chansen för att bli beviljad minskar.
Detta innehåller en kreditupplysning från Creditsafe
Hur du förbättrar ditt kreditbetyg
Ett kreditbetyg är aldrig hugget i sten, utan kan förändras över tid, antingen till det bättre eller sämre. Om du får ett dåligt kreditbetyg under en kreditupplysning, då finns det alltid chanser att förbättra det. Detta kan vara en god idé innan du ansöker om ett lån igen, eftersom det kommer att öka dina chanser och förbättra dina villkor.
Det du kan göra för att förbättra ditt kreditbetyg är:
Betala av dina skulder
Betala alltid räkningar i tid
Undvik betalningsanmärkningar
Bli av med nuvarande betalningsanmärkningar (ligger kvar i 3 år)
Öka din inkomst
Byt till fast anställning
Minska dina fasta utgifter
Varje liten förbättring kan ha stor betydelse när det gäller ditt kreditbetyg. Börja med att skap en plan för hur du ska gå tillväga, och börja med att sikta på de små målen innan du tar dig an de stora.
Creditsafe vs UC
En fråga många ofta ställer sig när de ska välja långivare är också vilket kreditupplysningsföretag som de använder. Det största kreditupplysningsföretaget i Sverige är Upplysningscentralen (UC). Men vad är då skillnaden mellan UC och andra kreditupplysningsföretag såsom Creditsafe?
UC
UC är Sveriges största och vanligaste kreditupplysningsföretag som används av större långivare och de flesta banker, såsom Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken. På grund av det så använd UC ofta när det är fråga om större lån, såsom bolån, billån och liknande. Deras kreditupplysningar baseras på data från bland annat Skatteverket, Kronofogden och banker.
En av de största skillnaderna mellan UC och andra kreditupplysningsföretag är hur deras kreditupplysningar påverkar låntagarnas kreditvärdighet. UC utför nämligen något som kallas för en ”hård” förfrågan, vilket innebär att det kan ha en negativ påverkan på låntagarens kreditvärdighet om för många kreditförfrågningar görs på kort tid. Varje gång en förfrågan görs, då registreras detta hos UC, och om många förfrågningar görs på kort tid, då ser långivarna detta som ett tecken på att din ekonomiska situation är ostabil.
Creditsafe
Creditsafe är ett mindre kreditupplysningsföretag som i likhet med UC samlar in sin information från källor såsom Skatteverket, Kronofogden och liknande. De används av mindre långivare och ofta långivare som erbjuder mindre typer av lån, såsom sms-lån och snabblån. Dessa långivare ställer ofta mindre krav än de stora bankerna, och därför är kreditupplysningarna något enklare. Creditsafe genomför kreditupplysningar som kan ställa mindre krav och där processen är snabbare.
Skillnaden här mellan Creditsafe och UC är att Creditsafe inte genomför en ”hård” förfrågan. Detta innebär att låntagaren kan ha flera upplysningar tagna via Creditsafe utan att det påverkar kreditvärdigheten hos andra långivare. Med andra ord, om du får en kreditupplysning gjord via Creditsafe, då kommer detta inte att registreras hos UC, och därmed påverkas inte din kreditvärdighet.
Vilken ska man välja?
Vilket kreditupplysningsföretag du bör välja beror på din situation och vilket sorts lån du vill ansöka om. Både UC och Creditsafe har sina för- och nackdelar som du lätt kan väga genom att tänka på vad som passar bäst för just din situation.
Använd UC om du:
Vill ansöka om ett större lån, som ett bolån, billån eller till andra större ändamål.
Vill ha en djupare analys av din ekonomi.
Föredrar att använda en av de större bankerna eller långivarna.
Accepterar att upplysningen registreras och kan påverka din kreidtvärdighet.
Använd Creditsafe om du:
Ska ansöka om ett mindre lån, som ett sms-lån eller snabblån.
Behöver snabb och enkel information om din ekonomi.
Accepterar ett mindre utbud av långivare som använder Creditsafe.
Vill ha en kreditupplysning utan att det påverkar din kreditvärdighet.
När det är fördelaktigt att låna med Creditsafe
Det kan vara fördelaktigt i flera olika situationer att låna pengar med Creditsafe. Här är några exempel:
Många ansökningar via UC kan påverka din kreditvärdighet negativt. Om du vill hålla nere antalet UC-förfrågningar, då kan ett lån via Creditsafe vara en bra lösning.
Vill du inte att långivare ska se all information om dina tidigare ansökningar, då är Creditsafe ett alternativ för att hålla en mer diskret profil.
Långivare som använder Creditsafe erbjuder ofta snabba och lätta kreditkontroller. Handläggningstiden blir därmed kortare och du kan få en snabbare utbetalning om du blir beviljad lånet.
Det är ofta svårare att bli beviljad ett lån om du har en låg kreditvärdighet. Vissa långivare som använder Creditsafe är dock mer flexibla och kan godkänna lån även för personer som har betalningsanmärkningar eller låg kreditvärdighet. Detta kan dock innebära sämre villkor för att jämna ut långivarens risker, i form av högre räntor och kortare återbetalningstid.
Du kanske planerar att ta ett litet lån just nu, men man vet aldrig om du behöver ta ett större lån i framtiden. De större lånen erbjuds av banker och långivare som oftast använder sig av UC. Om du minskar antalet UC-förfrågningar genom att använda Creditsafe för mindre lån, då undviker du att påverka din kreditvärdighet hos UC negativt, och därmed ökar du dina chanser för att kunna ta ett större lån i framtiden.
Vad innehåller en kreditupplysning från Creditsafe?
De flesta kreditupplysningsföretag inkluderar i stort sett samma information på sin kreditupplysning, men de kan skilja sig åt i form av mängd och specifika saker. I huvudsak innehåller en kreditupplysning viktig information som hjälper långivaren att bedöma låntagarens återbetalningsförmåga.
Här är några av de viktigaste delarna som en kreditupplysning från Creditsafe kan innehålla:
Inkomster
Kreditupplysningen innehåller information om dina deklarerade inkomster från de senaste åren. Detta baseras ofta på uppgifter från Skatteverket. Inkomster inkluderar skattepliktiga inkomster som lön, pension och annat. Här kollas också om du har en fast inkomst eller inte. För företag kan det handla om omsättning.
Tillgångar
I kreditupplysningen framgår det också om du som låntagare äger några större tillgångar, som bostadsrätter, fastigheter eller fordon. En tillgång kan innebära att du har större utgifter, men den kan också användas som säkerhet när du ansöker om lån. Mindre tillgångar, såsom personliga artiklar, räknas inte med i kreditupplysningen.
Fasta utgifter
Dina fasta kostnader är avgörande för att räkna ut om du har råd med lånet eller inte. Fasta utgifter inkluderar saker som hyra, amortering av bostadsrätt, avbetalning på bil, försäkringar, abonnemang och andra fasta utgifter du har varje månad. Rörliga kostnader, såsom matkostnader och köp av kläder eller liknande, räknas inte med i kreditupplysningen.
Nuvarande skulder
Om du redan har existerande lån och krediter så räknas de med i kreditupplysningen. Nuvarande skulder kan inkludera bolån, studielån, kreditkortsskulder och obetalda räkningar.
Betalningsanmärkningar
En viktig del i kreditupplysningen är om du har några betalningsanmärkningar registrerade hos Kronofogden. En betalningsanmärkning innebär att du har missat att betala en tidigare skuld. Detta kan ha stor negativ påverkan på kreditvärdigheten.
Kreditbetyg
Slutligen sammanfattas all information till ett kreditbetyg, som är bedömningen på din betalningsförmåga. Kreditbetyget är vad långivaren använder i avgörandet att bevilja dig lånet eller inte. Ett högt kreditbetyg innebär en låg risk för långivaren och en hög chans för dig som låntagare att bli beviljad lånet. Ett lågt kreditbetyg sänker däremot dina chanser att bli beviljad. Om du får ett lågt kreditbetyg, då kan det vara en bra idé att gå igenom din information och se vad du kan förbättra för att höja ditt kreditbetyg.
Creditsafes poängsystem
När man pratar om kreditbetyg så kan man undra vilka betyg som finns, hur de ser ut och vad de innebär för långivaren. Alla kreditupplysningsföretag har något som kallas för en ”scoringmodell” eller ett poängsystem. Detta är som en skala som bedömer hur stor risk en låntagare innebär och hur stor sannolikhet det är att låntagaren kommer kunna betala tillbaka lånet. När du som låntagare ansöker om ett lån med Creditsafe så gör Creditsafe en kreditupplysning som kommer att resultera i ett kreditbetyg. Med hjälp av information över dig, som inkomst, fasta utgifter, skuldsättning och annat, så får du en viss poäng. Och denna poäng är vad som blir ditt kreditbetyg.
Kreditbetyget är aldrig hugget i sten, utan kan förändras varje gång som en kreditupplysning görs på dig. Har ekonomiska faktorer förändrats i ditt liv så kommer även ditt kreditbetyg att förändras. Till exempel kanske du har bytt jobb, köpt en bostad, flyttat, gift dig eller andra saker. Vissa kanske tycker att det är skrämmande att få sin ekonomiska situation betygsatt, men kom ihåg att poängsystemet finns till för att göra det lättare för långivare att ta beslut.
Så här ser poängsystemet hos Creditsafe ut:
För privatpersoner
Poäng | Betalningsförmåga
70-100 | Mycket hög
40-69 | Hög
20-39 | Medel
1-19 | Låg
För företag
Poäng | Benämning | Riskprognos
80-100 | Mycket låg risk | <0,25 %-0,00 %
60-79 | Låg risk | < 0,86 % - 0,25 %
40-59 | Medel risk | < 2,92 % - 0,86 %
15-39 | Hög risk | < 12,39 % 2,92 %
1-14 | Mycket hög risk | < 100 % - 12,39 %
Hur mycket du kan låna med Creditsafe
En viktig sak att komma ihåg är att Creditsafe är ett kreditupplysningsföretag och inte en långivare. Alltså är det inte Creditsafe som lånar ut pengar till dig, utan långivarna som använder Creditsafe för kreditupplysningar. Hur mycket pengar du kan låna med Creditsafe beror på en del olika faktorer, till exempel vad för sorts lån det handlar om, vilken långivare du väljer, hur din kreditvärdighet ser ut och andra saker som långivaren bedömer. Lånebeloppet som du kan bli beviljad är därför olika beroende på din situation och vilka val du gör.
Typ av lån
Det första som spelar roll är vilken sorts lån du är intresserad av att låna. Vad ska du ha lånet till? Har du tänkt köpa en bostad, investera i en bil, renovera huset, köpa vitvaror, samla lån eller annat? Alla lån med Creditsafe kommer med olika krav och maxbelopp.
Lån med Creditsafe är ofta mindre och till för mer kortfristiga utgifter. Så om du planerar att till exempel ta ett bolån, då bör du i stället vända dig till lån med UC. Å andra sidan, om du vill ansöka om ett mindre lån för att till exempel betala en veterinärräkning eller köpa en ny laptop, då kan Creditsafe passa för dig. Dessa mindre lån är ofta sms-lån eller snabblån som är snabba och lätta att ansöka om, du får pengarna snabbt utbetalade och lånet ska betalas tillbaka snabbt. Med sms-lån kan du låna några tusenlappar upp till en maxgräns som ofta ligger på 50 000 kronor. Men det finns långivare som erbjuder högre lånebelopp.
Långivaren
Nästa steg är att välja långivare. De långivare som använder sig av Creditsafe är färre än de som använder UC, men med hjälp av en jämförelsesida är de lätta att hitta. Varje långivare har sina egna specifika villkor, krav och erbjudanden. Vissa fokuserar på högre belopp och andra på lägre, med sina egna maxgränser för lånebelopp.
Så om du är intresserad av att låna till exempel 20 000 kronor, då bör du leta efter en långivare som erbjuder detta. Tänk på att även om långivaren som du väljer har en maxgräns på 50 000 kronor så kan du ändå bli erbjuden ett mindre belopp om du inte uppfyller alla krav som långivaren ställer.
Kreditvärdigheten
Din kreditvärdighet spelar en avgörande roll när det gäller hur mycket du kan låna. Den kommer också avgöra hur dina villkor kommer att se ut om du blir beviljad ett lån.
Om du har en hög kreditvärdighet så kan du förvänta dig att kunna låna den summa som du önskar, så länge det är en summa som långivaren kan erbjuda. Har du däremot en låg kreditvärdighet så kan långivaren erbjuda dig ett mindre belopp. En låg kreditvärdighet kan också innebära att lånet kommer att kosta dig mer i längden, på grund av högre räntor och andra faktorer.
Kan jag låna 30 000 kronor med Creditsafe?
Ja, det är fullt möjligt att låna 30 000 kronor med Creditsafe. 30 000 kronor är ett vanligt belopp som många ansöker om vid behov av större finansiella saker, som renoveringar eller köp av en begagnad bil.
Många långivare som använder sig av Creditsafe för kreditupplysningar erbjuder 30 000 kronor, och vissa även högre summor. Om du kan låna 30 000 kronor med Creditsafe beror dock på din kreditvärdighet och långivarens krav. Eftersom detta är ett större belopp så kommer långivaren att ställa högre krav på dig och din återbetalningsförmåga. Med ett bra kreditbetyg och en stabil inkomst kan du sannolikt bli beviljad ett lån på 30 000 kronor. Har du en låg kreditvärdighet, betalningsanmärkningar och många nuvarande skulder så kan det bli svårare att bli godkänd. Även om du blir godkänd så kan lånet dessutom bli dyrare, eftersom du då kan få ett erbjudande med högre räntor och kortare återbetalningstider.
Kan jag låna 700 000 med Creditsafe?
Nej, i dagsläget finns det inga långivare med Creditsafe som erbjuder lånebelopp på 700 000 kronor. Alla Creditsafe-lån innebär ofta mindre former av lån, såsom sms-lån, snabblån och mindre privatlån.
Det är inte bara alla lån med Creditsafe. Alla lån utan UC ligger ofta på en lägre nivå eftersom dessa ställer mindre krav på låntagaren och är snabbare och mer flexibla. Är du intresserad av att ansöka om ett större lån, såsom ett bolån, billån eller större privatlån, då finns inte möjligheten att ta lån med Creditsafe. De flesta maxgränser för lån utan UC ligger vanligtvis på 50 000 kronor med Creditsafe, men vissa långivare kan erbjuda högre summor. För att hitta den lånesumma du letar efter när du vill låna med Creditsafe, då är det bra att jämföra olika långivare med hjälp av Monsars jämförelsesida. Där skapas en lista med långivare som använder Creditsafe som låter dig jämföra lånebelopp, räntor, villkor och mycket mer.
Här är några exempel på långivare med Creditsafe:
Långivare | Maxbelopp | Ef. Ränta
Lumify | 2000-70 000 | 12,87 - 236,5 %
Credifi | 2000-50 000 | 181,78%
Binly | 2000-50 000 | 12,87 - 236,5 %
Ferratum | 1000-40 000 | 54,05%
GF Money | 1000-30 000 | 56,73%
Viaconto | 2000-20 000 | 88 - 263,43 %
Jämför lån med Creditsafe på Monsars jämförelsesida för att hitta fler långivare och deras erbjudanden.
Så jämför och hittar du lån med Creditsafe
Det lättaste sättet att hitta bland djungeln av långivare är att använda sig av en jämförelsesida. Monsar har just en sådan sida, där du kan få en lista med långivare som passar bäst för din profil. Monsar är ingen långivare, utan fungerar som en hjälpande hand när du vill ta ett lån. Det enda du behöver göra är att skapa en profil hos Monsar. Med hjälp av information om din ekonomi och livssituation skapar Monsar en lista med långivare där du har största chans att bli beviljad ett lån. När du väl har fått din lista, då finns det olika saker som är viktiga att hålla utkik efter när du väljer långivare och deras erbjudanden. Här är några av de viktigaste saker att se över:
Räntor
Räntan är vad du bör titta på först, eftersom det är den som avgör hur mycket lånet kommer att kosta dig.
Ju lägre ränta du får, desto billigare blir ditt lån på lång sikt. Genom att jämföra räntorna mellan olika långivare kan du hitta det mest förmånliga alternativet. Tänk också på att räntan och kostnaden kommer att påverkas beroende på hur lång återbetalningstiden är.
Avgifter
Medan räntan är den avgörande kostnaden för lånet så kan där också förekomma viss avgifter som är kopplade till lånet.
Detta kan vara uppläggningsavgifter, aviavgifter eller annat. För det mesta är avgifterna inte så höga, men de kan ändå spela stor roll, speciellt om lånebeloppet är litet och du inte förväntar dig för många kostnader. Håll alltid utkik efter extra kostnader och dolda avgifter innan du skriver på något.
Lånebelopp
Tänk på att välja en långivare som kan erbjuda dig det lånebelopp som du är ute efter. Till exempel om du är intresserad av att låna 20 000 kronor, då är det ingen idé att scrolla igenom långivare som erbjuder max 10 000 kronor, oavsett om du lever upp till alla krav. Alla långivare kan erbjuda olika lånebelopp och har en maxgräns för vad de lånar ut.
Du kan förvänta dig att få ett högre lånebelopp om du har en hög kreditvärdighet.
Återbetalningstid
En viktig aspekt kombinerat med räntan är återbetalningstiden. Man kan tro att en längre återbetalningstid är bättre än en kortare. Det kan vara sant beroende på din situation, men ju längre tid du tar på dig att betala tillbaka ett lån, desto dyrare kommer lånet att bli för dig. En lång återbetalningstid kan passa bra för dig som föredrar att betala en mindre summa varje månad, men du kommer att behöva betala mer i längden.
Säg att du lånar 10 000 kronor med en ränta på 5 % och en återbetalningstid på 2 år. Då kommer du att betala 1 000 kronor i ränta för de tre åren. Om du i stället får en återbetalningstid på 5 år, då kommer räntan att bli 2 500 kronor för de fem åren.
Det kan så klart vara mer flexibelt att bli erbjuden en längre återbetalningstid, men ha alltid översikt med hur mycket lånet kommer att kosta dig.
Högkostnadskrediter
Vissa långivare har något som kallas för ”högkostnadskrediter”. Dessa är lån (oftast sms-lån och snabblån) med en ränta som överstiger 30 %, vilket räknas som väldigt höga räntor som kan göra lånet betydligt dyrare för dig som låntagare.
Tänk alltid efter om du har råd med ett sådant lån innan du ansöker om det.
Krav
Alla långivare kommer ställa krav på dig som låntagare, och de har alla sina egna specifika krav. Dock har de flesta liknande grundkrav som inte skiljer sig stort från varandra. Kontrollera vilka krav som långivaren ställer för att undvika att ansöka om ett lån som du inte har möjlighet att få.
De vanligaste grundkraven är:
Ålderskrav (minst 18 eller 20 år)
Inkomstkrav (minimumlön)
Du ska vara folkbokförd i Sverige
Du ska ha ett svenskt bankkonto och bankID
Du ska inte ha några betalningsanmärkningar
Omdömen
Om du är osäker på långivaren så är en rekommendation att titta på deras omdömen och recensioner från andra kunder.
Genom att se över dessa kan du få en bättre bild av långivarens pålitlighet och kundservice.
Flexibilitet
Slutligen kan det vara bra att se över hur flexibel långivaren är. Vissa har fasta och hårda krav, medan andra är flexibla med villkoren.
Till exempel kan de låta dig betala av lånet i förtid utan extra avgifter, eller låta dig skjuta upp betalningar om din ekonomiska situation förändras.
Flexibilitet kanske är något som inte låter så viktigt i din nuvarande situation, men saker och ting kan alltid förändras, och i framtiden kanske du behöver det för att göra det enklare att hantera lånet.
Sammanfattning
Ett Creditsafe-lån innebär att du får en snabb och effektiv kreditupplysning som hjälper långivaren att besluta om du ska bli beviljad lånet, samt vilka villkor du kommer att få. Det ger både långivaren och låntagaren en klar och tydlig översikt över din ekonomiska situation. En kreditupplysning är inte bara till för långivaren, utan även för dig som låntagare för att få en god överblick över din ekonomiska situation och möjligheten att se vilka förbättringar du kan göra för att öka ditt kreditbetyg.
Genom att jämföra lån med Creditsafe via Monsars jämförelsesida kan du hitta det bästa erbjudandet för just dina behov. Och oroa dig inte. Att jämföra lån är inget som kommer att påverka din kreditvärdighet. Du kan göra det i lugn och ro tills du är redo att ansöka om lånet.