Vad är lån utan säkerhet?
När du ansöker om ett lån kan långivaren kräva att du sätter en egendom i pant, såsom din bostad eller bil. Denna pant fungerar då som en säkerhet för lånet. Om du inte betalar tillbaka lånet så kommer långivaren att dra in din egendom i stället.
När du i stället ansöker om ett lån utan säkerhet, då kräver inte långivaren någon pant, vilket innebär att du inte riskerar att förlora din egendom.
Lån utan säkerhet är vanligare när man ansöker om ett mindre lån, som snabblån eller sms-lån. Där bedömer låntagaren din betalningsförmåga i stället för att kräva säkerhet.
Fördelar med lån utan säkerhet
Den stora fördelen med lån utan säkerhet är att du inte riskerar att förlora din egendom.
Att sätta en egendom i pant kan öka dina chanser till att bli beviljad ett lån, men man ska inte blunda för riskerna att du kan förlora den egendomen om du inte sköter dina avbetalningar. Då kan ett lån utan säkerhet innebära mindre stress och oro om du är osäker på din betalningsförmåga.
Nackdelar med lån utan säkerhet
En av nackdelarna med lån utan säkerhet är att det ofta kommer med högre räntor.
Detta är för att det innebär en större risk för långivaren när de inte har något som de kan kräva tillbaka om låntagaren inte kan betala av sin skuld. Därför ställs där andra krav på dig som låntagare när du ansöker om lån utan säkerhet, såsom en god kreditvärdighet. Har du en låg kreditvärdighet så kan du antingen bli nekad ett lån eller få erbjudanden med ännu högre räntor.
Skillnaden mellan lån med och utan säkerhet
Ett lån med säkerhet kräver att du pantsätter en egendom eller större tillgång, till exempel din bostad, bil eller annan fastighet. Detta blir då som en garanti för lånet. Om du inte kan betala tillbaka lånet, då har långivaren rätt att ta din egendom för att täcka skulden som du är skyldig. Säkerheten innebär en mindre risk för långivaren, och därför kan det öka dina chanser att bli beviljad lånet. Säkerheten kan också ge dig bättre villkor, som lägre räntor och en mer fördelaktig återbetalningstid.
Ett lån utan säkerhet kräver ingen egendom i pant från dig. I det här fallet är risken mindre för dig, men högre för långivaren. På grund av det kan det bli svårare att bli beviljad ett större lån. Ansöker du om ett mindre lån så hänger beviljandet mer på din kreditvärdighet. Men utan säkerhet bör du ändå räkna med sämre villkor i form av högre räntor.
Då kan ett lån med säkerhet vara mer fördelaktigt för dig, eftersom det stärker dina chanser att bli beviljad lånet, och dessutom får du bättre villkor.
Då har du möjlighet att ansöka om ett lån utan säkerhet, eftersom du då inte behöver riskera din egendom och den höga kreditvärdigheten ger dig bättre chanser till beviljande och bättre villkor.
Krav för att låna utan säkerhet
För att kunna ta ett lån utan säkerhet måste du uppnå vissa krav. Kraven varierar mellan långivare, men här är de vanligaste grundkraven:
God kreditvärdighet
En god kreditvärdighet är ofta avgörande när du ansöker om lån. Kreditvärdigheten är som ett poängsystem på din förmåga att betala tillbaka ett lån. Det avgörs av ett kreditupplysningsföretag, t.ex. UC, som samlar information kring din livsstil och ekonomiska historia. Detta sammanställs till ett betyg som avgör din återbetalningsförmåga.
Har du en hög kreditvärdighet innebär det en högre chans att få ett lån. En kreditupplysning görs varje gång du ansöker om ett lån.
En stabil inkomst
En stabil och regelbunden inkomst visar långivaren att du har råd att betala tillbaka lånet. Du kan vara fast anställd, egenföretagare, eller ha annan fast inkomst.
Ingen skuldsättning
Det är en fördel om du inte är skuldsatt när du ansöker om ett lån. Om du har många skulder kan långivaren se det som en nackdel.
Ålder och folkbokföring
Du ska vara myndig (18 år) och folkbokförd i Sverige. Vissa långivare har ett högre ålderskrav, såsom 20 år. Vissa kan också kräva att du ska ha bott i Sverige under en viss tid.
Svenskt bankID
De flesta långivare kräver att du ska ha ett svenskt bankID och ett svenskt bankkonto. Detta är för att när du gör ansökan online så kommer du behöva signera med ditt bankID.
Så lånar du utan säkerhet
Eftersom ett lån utan säkerhet oftast innebär ett mindre lån så är ansökningsprocessen relativt enkel. Den kan göras online och går ofta snabbt att göra. Här är de vanliga stegen i processen:
Hitta rätt långivare
Det första du behöver göra är att hitta rätt långivare för dig. Det gör du genom att jämföra olika långivare på Monsars jämförelsesida.
Skapa en inloggning på Monsars hemsida
Du fyller i inloggningsblanketten och loggar in med bankID. Därefter analyserar Monsar din information och genererar en lista med långivare som passar bäst för din situation. Här kan du nämna att du söker efter långivare som erbjuder lån utan säkerhet.
Jämför långivare
Gå igenom listan med långivare och jämför räntor, återbetalningstider, avgifter och fler villkor innan du bestämmer dig.
Ansök
När du har valt långivare gör du en ansökan på deras hemsida.
Kreditupplysning
Långivaren låter ett kreditupplysningsföretag göra en kreditupplysning på dig för att bedöma din förmåga att återbetala lånet.
Beviljande
Om din ansökan beviljas kommer långivaren att ge dig ett erbjudande med ränta, avgifter och fler villkor. Se igenom detta erbjudande noga innan du avgör om det passar för dig.
Underskrift och utbetalning
Om du accepterar erbjudandet är det dags att skriva under ett avtal. Sedan får du pengarna utbetalda. Tiden varierar beroende på långivaren.
Återbetalning
Det som återstår nu är att betala tillbaka lånet plus den ränta som ni har kommit överens om. Återbetalningstiden varierar beroende på lånets storlek.
Så jämför du lån utan säkerhet
Varför är det så viktigt att jämföra lån innan du väljer ett? Jo, för att det finns många långivare med olika villkor, krav och erbjudanden, och det är viktigt att hitta den långivare som passar bäst för dig och din situation. Här är några huvudsaker att titta på när du jämför lån:
Räntor
En av de viktigaste faktorerna att titta på när du jämför lån utan säkerhet är räntan.
Vissa långivare erbjuder en fast ränta medan andra har olika räntesatser som baseras på din kreditvärdighet och lånenebeloppet. Oftast är räntorna för lån utan säkerhet högre än lån med säkerhet. När det gäller mindre lån som snabblån kan långivaren också ha så kallade högkostnadskrediter, vilket är räntor som överstiger 30 %. Därför är det viktigt att se över räntorna innan du bestämmer dig.
Återbetalningstid
Återbetalningstiden är den tid som du får på dig att betala tillbaka hela lånet. Lån utan säkerhet kan ha återbetalningstider från några månader upp till flera år. Återbetalningstiden och räntan påverkar varandra.
Ju längre återbetalningstid, desto lägre blir summan som du ska betala varje månad, men totalkostnaden för lånet kommer att bli högre. Detta är på grund av att du drar ut på räntan. Därför blir det billigare att betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt, om du har möjlighet till det.
Lånebelopp
Långivare erbjuder olika lånebelopp. Därför är det viktigt att hitta en som erbjuder just det belopp som du behöver. Det kan sträcka sig från några tusenlappar upp till större belopp på hundratusentals kronor.
Om du lånar utan säkerhet och din kreditvärdighet är låg är det bästa att luta dig mot lägre lånebelopp, eftersom högre lånebelopp i det fallet blir svårare att bli beviljad.
Avgifter och kostnader
Förutom räntan kan där finnas andra kostnader i form av avgifter.
Det kan vara uppläggningsavgifter, administrationsavgifter, förseningsavgifter och annat. Dessa kostnader kan göra lånet dyrare än vad det först verkar. Därför är det viktigt att se över alla kostnader både på kort och lång tid för att få en förståelse för vad du har råd med.
Återbetalningsflexibilitet
Se alltid över om det finns flexibilitet i återbetalningen.
Vissa långivare erbjuder möjligheten att ändra återbetalningstiden utan straffavgifter. Det kan vara bra om din situation förändras efter att du har tagit lånet.
Att låna utan UC
Det vanligaste kreditupplysningsföretaget är UC (Upplysningscentralen), som används av de större bankerna. Många ställer sig frågan om man kan ta lån utan att använda UC när man inte använder säkerhet. När för många kreditupplysningar görs hos UC kan det nämligen påverka din kreditvärdighet negativt, eftersom långivarna tolkar det som att du har en ostabil ekonomi. Det finns dock alternativ till UC, vilket är långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag eller inte gör någon kreditupplysning alls innan de beviljar lån.
När du skapar en inloggning på Monsar så utförs ingen kreditupplysning. Där kan du säkert jämföra lån utan att det påverkar ditt kreditbetyg. Det är bara när du väljer långivare och ansöker om ett lån som en kreditupplysning görs. Då kan du jämföra mellan långivare som använder andra alternativ än UC, så behöver du inte oroa dig för att ditt kreditbetyg kommer att påverkas.
Sms-lån utan säkerhet
När du söker efter ett lån utan säkerhet, då är de vanligaste lånen sms-lån (även kallade snabblån). Dessa är en mindre form av lån som betalas ut snabbt och betalas tillbaka snabbt.
Du ansöker om lånet snabbt och smidigt och kan bli beviljad inom några minuter. Dock är de endast till för små utgifter som du kan betala tillbaka redan vid nästa löning. Exempel på användning för sms-lån är inköp av vitvaror, mindre reparationer, en tandläkarräkning eller annat som behövs snabbt och lätt.
Det man ska tänka på när man tar sms-lån utan säkerhet är att de ofta är dyrare än privatlån och andra större lån. Det är för att de har högre räntor och avgifter. Långivaren tar nämligen en högre risk när de inte kräver säkerhet, och därför sätter de högre räntor på lånen för att kompensera för den risken. Därför bör du noga jämföra räntorna och villkoren om du ska ta ett sms-lån.
Hur snabbt kan man låna utan säkerhet?
Det finns många långivare som erbjuder snabba lån utan säkerhet. Det kan vara en fördel om du behöver pengar snabbt för oväntade utgifter. De snabbaste lånen är ofta sms-lån och snabblån, som passar bäst för dig som behöver låna en mindre summa under 50 000 kr. Ansökningsprocessen är ofta snabb och kan göras både på datorn och mobilen. Här fyller du i ett onlineformulär med dian personuppgifter och får svar inom kort. Om lånet godkänns, då sätts pengarna in på ditt konto inom en kort tid. Oftast upp till ett par arbetsdagar.
Att få ett lån så snabbt som möjligt kan vara praktiskt om du sitter i en svår situation. Men det rekommenderas inte att vara lika snabb i valet av långivare.
Du bör vara medveten om vad du ger dig in i och ha koll på vad lånet kommer att kosta dig. Har du tittat på räntan? Har du tittat på avgifterna? Kommer du att kunna betala tillbaka lånet innan återbetalningstiden har löpt ut? Tänk igenom dessa frågor innan du ansöker så är du mer förberedd när tiden kommer.
Finns det lån utan säkerhet med låg ränta?
Ja, det finns lån med relativt låg ränta utan säkerhet. Det är ofta din kreditvärdighet och ekonomiska situation som avgör vilken ränta du får. Genom att jämföra långivare kan du hitta de med mest fördelaktiga räntor. Tänk också på att där kan finnas avgifter som gör lånet dyrare.
Har du en låg kreditvärdighet, då kan det bli svårare att hitta lån med låga räntor utan säkerhet. Därför kan det vara en bra idé att först sikta på att förbättra din kreditvärdighet. Detta gör du genom att betala av dina skulder och alltid betala alla räkningar i tid. Du kan också se över din livssituation och se vad du kan förbättra där. Till exempel kan en fast anställning och en fast lön höja din kreditvärdighet, eller att inte flytta för ofta eller dra på dig för många fasta utgifter. När du väl har förbättrat din kreditvärdighet, då kan du jämföra långivare igen och se att det blir lättare att hitta låga räntor.
Sammanfattning
Lån utan säkerhet kan vara en praktisk lösning för dig som inte vill riskera att förlora din egendom. Det finns många långivare som erbjuder dessa lån, där du lätt kan jämföra räntor, återbetalningstider och avgifter med hjälp av Monsars jämförelsesida. Oavsett vilket lån du letar efter så finns det alltid alternativ att hitta. Det viktiga är att ha koll på kostnaderna och om du har råd att betala tillbaka lånet.
Se till att ha en tydlig plan för hur du ska hantera återbetalningen och jämför noga innan du ansöker.